Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği | Gemi Kaptanlığı

Bu makalede deniz ulaştırma işletme mühendisliği nedir, deniz ulaştırma mühendisliği mezunları ne iş yapar, iş olanakları nelerdir, ne kadar maaş alırlar gibi deniz ulaştırma işletme mühendisliği ve gemi kaptanlığı ile ilgili bildiğim her şeyi paylaşmaya çalışacağım.

Öncelikle deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunlarının denizcilikle ilgili hemen hemen her alanda çalışabildiğini söylemek istiyorum. Deniz ulaştırma işletme mühendisleri; operasyon, yükleme-boşaltma, lojistik, ulaştırma, alım-satım, kiralama ve sigorta gibi denizcilik sektörüyle ilgili tüm alanlarda çalışabilirler.

Ayrıca gemi kaptanlığı yapabilmek için de bu bölümden mezun olmak gerekir.

Ben bu makalede, daha fazla bilgi sahibi olduğum gemi kaptanlığı ile ilgili bilgiler vermeyi düşünüyorum.

Gemi kaptanlığı nedir, gemi kaptanı nasıl olunur, gemi kaptanı maaşları ve iş imkanları gibi konularda sizleri aydınlatmaya çalışacağım.

Uzun bir makale olduğu için yazıları bazı alt başlıklara ayırdım. İsterseniz tüm yazıyı baştan sona okursunuz, isterseniz aşağıdaki listeden istediğiniz başlığa direkt geçebilirsiniz.

  • Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Şartlar ve Staj Süreleri
  • Gemi Kaptanı Ne İş Yapar? Çalışma Şartları Nelerdir?
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Hangi Okullarda Var?
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Taban Puanları
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Maaşları
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği İş İmkanları
  • Sonuç ve Kişisel Tavsiyeler

Yukarıda da söylediğim gibi bu yazıda ağırlıklı olarak gemi kaptanlığından bahsettim. Eğer gemi kaptanlığı yapmak istemiyorsanız denizcilik bölümleri kategorisinden gemi mühendisliği ve diğer denizcilik bölümleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Şartlar ve Staj Süreleri

Gemi kaptanı olmak için, üniversitelerin 4 yıllık deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunları stajlarını yapıp gerekli belgeleri aldıktan sonra uzak yol vardiya zabiti olabilirler.

Eğer 2 yıllık bir güverte bölümü okursanız, bildiğim kadarıyla belirli büyüklükteki gemilerde çalışabiliyorsunuz. Bu nedenle sadece yakın yol gemi kaptanlığı yapabilirsiniz. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olursanız ise her türlü deniz aracında gemi kaptanlığı yapabilirsiniz.

Şartlar ve Staj Süreleri

Gemi kaptanı olabilmek için deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olmanız ve 12 ay uzak yol stajı yapmanız gerekiyor.

Bir gemi kaptanlığı öğrencisi ile konuştuğumda bu stajlarını isterlerse tek seferde 12 ay, isterlerse 2’şer 3’er aylık parçalara ayırarak yapabildiklerini söylemişti. Bunun dışında başka stajları var mı bilmiyorum. Öğrendiğim zaman buraya eklerim.

Ayrıca gemide kaptan olabilmek için, daha doğrusu ne iş yaparsanız yapın gemilerde çalışabilmek için, gemi adamı sağlık raporu almanız lazım. Gemi adamı sağlık raporu alabilmek için de genel olarak sağlıklı olmanız ve renk körlüğünüzün olmaması yeterli.

Gemi Kaptanı Ne İş Yapar? Çalışma Şartları Nelerdir?

Gemi kaptanları gemilerde her türlü evrak işleri dışında; gemi yük alma ve boşaltma operasyonlarının takip edilmesi, gerekli yük ve denge hesaplarının yapılması, gemi ve şirket arasında iletişim kurulması gibi işler yapar.

Ayrıca günde 4+4 olmak üzere toplam 8 saat vardiya tutarlar. Yukarıda saydığım işleri vardiya saatleri dışında yaptıklarını da düşünürsek gün içi çalışma saatleri çok fazladır. Haftanın 7 günü çalışırlar.

Bu nedenle eğer uykuyu seviyorsanız gemi kaptanlığına hiç bulaşmayın derim. Eğer gemi kaptanı olmak istiyorsanız da uykusuz geçen günlere hazırlıklı olun.

Uyku konusunu ayrıca belirttim çünkü staj yaptığım gemide gemi kaptanlarının en büyük şikayeti yeteri kadar uyuyamadıklarıydı. Fiziksel olarak iş yükü pek olmasa da, çalışma saatinin fazlalığından dolayı oldukça yoruluyorlardı.

Gemi Kaptanlığı Kontrat Süreleri ve Yükselme Şartları

Yeni mezun bir deniz ulaştırma işletme mühendisi gemide 4.kaptan olarak işe başlar. Ehliyet yeterlilikleri 3.kaptanlarla aynıdır ancak gemide yaptıkları işler farklıdır.

Genelde birkaç kontrat 4.kaptan olarak çalıştıktan sonra 3.kaptanlık yapabilirler. Kontrat süreleri gemi tipine bağlı olarak değişmektedir. Genelde bir kontratın süresi 3-6 ay arasıdır.

Yeni mezun bir deniz ulaştırma işletme mühendisi, gemide 30 ay çalıştıktan sonra sınavlara girerek 2.kaptan olabilir. Bir 30 ay daha çalıştıktan sonra yine sınavlara girerek 1.kaptan olmaya hak kazanır.

Bu sürenin yakın zamanda 40 aya çıkarılacağı söyleniyor. Artık git gide işleri zorlaştırıyorlar.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Hangi Okullarda Var?

Türkiye’de deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümü veren okulları taban puanı sırasına göre aşağıda listeledim. Eğer gemi kaptanı olmak istiyorsanız aşağıdaki üniversitelerden birinde okumak zorandasınız.

  1. İstanbul Teknik Üniversitesi
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi
  3. Karadeniz Teknik Üniversitesi
  4. Piri Reis Üniversitesi
  5. Ordu Üniversitesi
  6. Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi
  7. Girne Üniversitesi (KKTC)
  8. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  9. İskenderun Teknik Üniversitesi

Maalesef Yıldız Teknik Üniversitesinde deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümü yok. Yani YTÜ’de okuyarak gemi kaptanı olamazsınız.

Yeni açılan üniversitelerle birlikte bu kadar çok üniversitede gemi kaptanlığı eğitimi verildiğini ben de bilmiyordum. Görünce şok oldum. Puanlar da bayağı düşük.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Taban Puanları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği taban puanları, yukarıda da söylediğim gibi oldukça düşük. Tabii ki İTÜ gibi okullarda nispeten yüksek ama gemi kaptanı olmak için çok fazla puan yapmak gerekmiyor. Ayrıca Ukrayna gibi ülkelerde de deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi alabilirsiniz.

Yazının çok fazla uzamaması ve tablolarla dolmaması için deniz ulaştırma işletme mühendisliği taban puanlarını başka bir başlıkta belirttim.

Detaylar için; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Taban Puanları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Maaşları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği maaşları diğer mühendislik bölümlerine göre oldukça yüksektir. Yeni mezun bir deniz ulaştırma mühendisi 4.kaptan olarak gemide çalışmaya başlar ve yaklaşık 2500-4500 dolar arası maaş alır.

Bu maaş farklı gemi tiplerine ve şirketlere bağlı olarak değişmektedir.

30 ay gemide çalışma süresini tamamlamış ve sınavları geçerek 2.kaptan olmuş deniz ulaştırma işletme mühendisleri ise 4000-8000 dolar arası maaş alırlar.

Gemide 1.kaptan olarak çalışan deniz ulaştırma işletme mühendislerinin maaşlarıysa yine gemi tipine bağlı olarak 6000-10000 dolar arası değişmektedir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği İş İmkanları

Yukarıda gemi kaptanlığı yapan deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunlarının ne kadar maaş aldığını belirttim. Peki bu kadar maaş alabilen bir meslekte iş imkanları nasıl?

Dünya taşımacılığının %90’ının gemilerle yapıldığını biliyorsunuzdur. Haliyle bu kapasiteyi karşılayabilecek dünya genelinde binlerce gemi var.

Yapılan iş küresel bir iş olduğu için de gemi kaptığının iş imkanları oldukça fazla. Yani yeri geldiğinde aylarca iş aramanız gerekebilir ama mutlaka iş bulursunuz.

Sonuç ve Kişisel Tavsiyeler

Deniz ulaştırma işletme mühendislerinin gemi kaptanlığı konusunda iş imkanları ve maaşları fazla olsa da gemide çalışma şartlarının zor olduğunu bilmelisiniz.

Ben gemide gemi makine mühendisi olarak çalışmış ve verilen emeğin yapılan işe değmediğini düşünmüş biri olarak ‘’gemide çalışma’’ konusunu tekrar düşünmenizi istiyorum.

Eğer gerçekten şartları biliyor ve gemi kaptanlığı yapmak istiyorsanız deniz ulaştırma işletme mühendisliği okuyabilirsiniz. Ayrıca anadiliniz gibi İngilizce öğrenmeye çalışın.

Meslek seçiminde en doğru kararları vermeniz dileğiyle…

Hoşça kalın.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *